Bio Kort

Al 20 jaar sta ik op de planken en ik heb al minstens evenveel projecten op mijn palmares staan. Mijn stijl wordt gekenmerkt door bewustmakende en betekenisvolle teksten. Een onuitputbare drang om de wereld en mezelf in de pen te slorpen manifesteert zich in metaforen, vakkundige rijmschema’s en een duidelijke boodschap. Dat we allen 1 zijn. Liefde voor muziek, elkaar en het leven. Het zijn die thema’s die centraal staan in mijn muziek. Doorheen de jaren was ik lid van meerdere groepen: Endoméut, Het Verdikt, Jayeness, Grafgravers & Martioanen. De opnames, mixes, producties en heel wat andere facetten van een totaalproduct neem ik steevast in eigen handen. Vanuit die ervaring als muzikant en schrijver ben ik mij beginnen toespitsen op educatie. Via workshops, trajecten en voorstellingen kan ik de opgedane en verkregen kennis opnieuw doorgeven aan een volgende generatie.

Ervaring:

 • Artiest/producer/bestuurder bij Phatmark Collective vzw sinds 2004
 • Recording/mixing-engineer bij Boeshido sinds 2004
 • Oprichter en mede-organisator bij De Bestn vant Westn sinds 2014
 • Sound Engineering Bachelor of Arts, Middlesex University 2016-2018
 • Mix with the Masters Course met Al Schmitt & Steve Genewick @ La Fabrique 2017
 • Assistent engineer in Studio Ledeberg 2017
 • Mentor/coach tijdens het WK End of the Weak in Praag 2017
 • Raad van Bestuurdslid bij de Hip Hop academie De Stroate van 2020-2021
 • Workshopgever met oa zomerkampen en trajecten in de gevangenis van Brugge, gevangenis van Dendermonde, Open instelling Ruiselede, Detentiehuis Kortrijk, Jeugdinstelling Wingene en heel wat individuele workshops voor scholen en organisaties zoals Lejo, Avansa, De Rode Antraciet, Grafitti vzw & Hip Hop academie De Stroate,…
 • Jurylid bij mc-battles: De Bestn vant Westn, End of the Weak, Redbull bekvechten, Polemo, Skills,…
 • Voorprogramma’s gedaan voor Afrika BamBaata (US), The Pharcyde (US), Beatnuts (US), Smif n Wessun (US), R.A. the Rugged Man (US), Apollo Brown & Skyzo (US), t’Hof van Commerce (BE), Brihang (BE),…

Discografie

Bio Lang

Sinds 1999 ben ik gebeten door de Hip-Hop bacterie. Niet veel later werd ik uitgedaagd door een ‘MC’ die mij wou “battlen”. De schrijfmicrobe had ik al zitten sinds kinds af, maar deze speelse, spontane actie zorgde ervoor dat ik een interesse ontwikkelde voor het specifieke schrijfproces in de Hip-Hop cultuur. Ik begon als een bezetene tekstenboekjes te vullen en nam stilaan mijn eigen nummers op. In 2003 stond ik voor het eerst op een groot podium tijdens de Paulusfeesten te Oostende (waar ik het voorprogramma mocht doen van t’Hof van Commerce.) Een geslaagde performance zorgde ervoor dat het nieuws Patrick van de 4AD in Diksmuide bereikte op het perfecte moment. Er was nood aan een lokaal voorprogramma voor de Propaganda Tour met Castro, Spacekees, Terilekst en Outspoken Members. Ik was op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Ondertussen was ik, samen met mijn partner in rhyme, Renegade, druk bezig met een eerste cd: Vakantietaak (2003). Het was het resultaat van een werkelijke vakantietaak. Gebuisd voor het examen van Muziek. De straf: maak iets muzikaal in de zomer. Wat er uitkwam waren 20 nummers. Het was tevens de eerste keer dat ik samen met Vorre, mijn andere partner in rhyme, een nummer had opgenomen die op een cd was terecht gekomen.

U raadt het al (of misschien niet): de geboorte van Phatmark. We spreken hier 2004. Vorre is van langemark en ikzelf ben van Diksmuide, daarvan komt de naam Phat-Mark. Enkele maanden later was de crew compleet: Vorre, Jaja, Beathead, Marieke, DB, Stoney & mezelf. Optredens en cd’s volgden: Strave Saus (2004), Tussendoor (2005), Samusement (2006), Eigen Saus (2006), Als het kriebelt moet je rappen (2007), Whatever it takes (2008) en ontelbare losse tracks die hun weg baanden naar de diehard fans. Die laatste cd (Whatever it takes) was het collectieve effort van Samoerai en Jaja. Het was tevens het ontstaan van Jayeness (J and S). Na 2008 waren er enkele jaren geen optredens meer. De leden van Phatmark hielden zich individueel bezig in de achtergrond.

Tegen 2011 kreeg Phatmark een nieuwe injectie door de cd Back 2 the Basics (2011) van Jayeness. Jayeness werd vervoegd door Dj Dizzy Dee en weldra kwamen de optredens terug. De Vooruit in Gent, de AB in Brussel. Een paar voorprogramma’s voor internationale acts bracht ons door heel Vlaanderen. Tegelijkertijd broeide er nog iets anders. Het collectief was ondertussen uitgegroeid tot een heuse bende vrienden. Robinoed, Connard, Que, Aminah & Shisha vervolledigden de rangen. De eerstgenoemde rapper vormde samen met mezelf de groep Grafgravers, waarin we al snel werden bijgetreden door Connard, Vorre, Que & Dizzy Dee. In 2012 dropte W’oedn’t Echt, een EP met 7 nummers die al snel heel wat stof deed opwaaien in de lokale scene. De Gragravers begonnen met optreden en creëerden algauw een stevige live-reputatie. Ondertussen kwamen er altijd maar nieuwe projecten bij. Connard kwam op de proppen met de Phatmark Cypher time waarbij het collectief naar crews uit verschillende provincies uitreikt om een cypher te droppen en hunzelf voor te stellen aan de scene. In samenwerking met Jansan werden er ‘A day of Hip-Hop & A night of Hip-Hop’ feestjes georganiseerd. De Bestn vant Westn Mc battle werd uit de grond gestampt en jaarlijks opnieuw geïnstalleerd, en we hielpen enkele malen om het Belgisch kampioenschap Beatbox te organiseren. Ook muzikaal werd er niet stil gezeten.

Na de Grafgraver release kwam er de Friends, Fools & Family (2013); een collector met muziek van verschillende artiesten onder Phatmark en collabs met vrienden en familie (en fools). Het collectief was ondertussen aangedikt met Brecht, Maartn, Jack Terrer & Illusive. Eind 2013 dropte ik na lange tijd een solo album: Muzikale Renaissance. Het resultaat van de Phatmark Cypher time werd gebundeld op de Visite (2014) tape. Dit album bevat tracks van de verschillende artiesten die hebben meegedaan aan de Cyphertime serie. Datzelfde jaar vervoegde Mc Equal onze rangen, hoofdorganisator van de Day/Night of Hip-Hop series. In 2015 dropte ik het album Breedbeeld online. Een album dat tot stand is gekomen tussen 2007 en 2011, en dat na meerdere verzoeken uiteindelijk toch werd uitgebracht. Datzelfde jaar bracht ik Versificoatië I – Me Werkplekke uit op cd en vinyl. Het project was een direct succes. Beiden gelimiteerd tot 100 stuks waren ze in een mum van tijd allemaal de deur uit. Op dat eigenste moment zijn de Gragravers bezig met iets groots. Ondertussen had de legendarische DJ Grazzhoppa zich vervoegd bij onze crew. Een dubbele vinyl met 20 tracks en een heuse kortfilm in eigen beheer; Voe de liefhebber (2016). Na een uitverkochte release show in de 4AD te Diksmuide volgen er nog een reeks explosieve optredens.

Sinds geruime tijd was ik bezig met een nieuwe cd. Na enkele grondige transformaties was het zover. 21 nummers; Up zoek no de verloorn tied (2017). De cd werd uitgebracht met een gelimiteerde print van de cover (20 stuks). Het album is een persoonlijke blik in het leven en de denkwereld van mezelf. In 2018 kwam er een opvolger op de eerste Versificoatië. Versificoatië  II- Vol-ledig werd succesvol tot completering gebracht door een geslaagde kickstarter campagne. Het op te halen bedrag werd gehaald en overschreven in een periode van 30 dagen. Eind 2018 kwamen er nog 2 projecten online: Oliver tonguetwist en Boeshido – Up de golf Vol. 1. Beide projecten werden met positieve commentaren overladen.

Ondertussen staat de tijd niet stil. In 2019 bracht ik het album Hagakure uit, een dubbel cd waarbij de oorspronkelijke nummers 1 voor 1 werden geremixed door Groene Viengers. Het album was uitverkocht in minder dan een week tijd. Later op het jaar kwam er nog een gratis download van het onuitgebrachte album Vragen zoender Antwoord, een collaboratie met Saimn-I en Lespa. Die periode trad ik ook voor het eerst op met de groep Martioanen. Saimn-I, Tovenoare en mezelf bundelden onze krachten tot een buitenaards Hip-Hoppend trio. Vanaf 2018 werden er meerdere podia onveilig gemaakt. Net toen we goed op dreef kwamen volgde covid-19 en werd de toegang tot de planken weggenomen.

Verbale veelvraat als ik ben, duiken er constant nieuwe ideeën en inspiratie op. We spreken 2020. Het laatste deel in de Versificoatië trilogie was al even klaar, maar moest nog tot volledigheid worden afgewerkt. Versificoatië III – Synesthesie completeerde de trilogie en sloot met grandeur de serie af. Terwijl iedereen al even in quarantaine zat dropte ik een instrumentale tape genaamd Lockdown; 37 beats die door iedereen vrij gebruikt mochten en mogen worden.

Datzelfde jaar nog bundelden DJ Grazzhoppa, Vincetrumentals en mezelf onze krachten tot een double LP; B-Kant. Het project werd wederom geprezen met lof en de fysieke exemplaren bleven niet lang beschikbaar. Ondertussen was ik trouwens al even aan het werken met Aminah aan haar debuutalbum. Ontelbare studiosessies mondden uiteindelijk uit in Changing moods. Maar dat was later.

In 2021 ging ik nog een vitesse hoger. Ik bracht elke woensdag van dat jaar een nieuw nummer uit. 52 stuks. Boeshido – Up de Golf Vol. II, Ruimte, Eeuwige Student en Rap en vloed werden losgelaten op het publiek. Eeuwige Student dateert van eind 2020. De rest lag al “klaar” sinds 2017 en 2018 maar had nu pas hun weg tot voltooiïng gezien.

Ondertussen deed ik ook meer en meer rapworkshops en trajecten. Doorheen de jaren had ik sporadisch hier en daar een workshop gegeven maar dit werden nu zomerkampjes, trajecten die werden gespreid over meerdere maanden en de individuele rapworkshops groeiden in hun aantal. Ik had plots een extra passie gevonden; het doorgeven van de kennis en ervaring die ik zelf had opgedaan doorheen de jaren.

Muzikaal bleven er nieuwe projecten ontstaan. De ze7en, een collaboratief effort tussen mezelf en Steez Nuts kwam uit begin 2022. Dat jaar poogde ik om voor het tweede jaar op rij elke woensdag een nieuw nummer te lanceren. Ik schrijf “poogde” want ergens in het najaar gooide ik de spreekwoordelijke handdoek in de ring. Waar ik in 2021 nog 4 albums had klaarliggen die hun weg zochten naar de buitenwereld had ik dit jaar geen enkel album liggen om te droppen. En elke week een nieuwe video online gooien werd plots een heuse opdracht. De ABCremonie was het resultaat van die opzet. 26 nummers. Telkens geïnspireerd door een letter van het alfabet. Op het einde van dat jaar kwam de eerste plaat uit van de Martioanen; Moeder Bleit. Nu dat de podia weer onveilig konden worden gemaakt betraden we meer en meer stages. Irie Vibes Roots Festival, Campo Solar, De Gentse Feesten. Ons ruimteschip landde op verschillende locaties.

In 2023 kwam C-Kant uit, het vervolg op B-Kant. Dat jaar werden er grootste voorbereidingen getroffen. In het najaar ging ik namelijk 3 EP’s van telkens 7 nummers uitbrengen én het album Regel van 3. Samen goed voor 39 tracks. Dit laatste project werd uitgevoerd aan de hand van vijf videoclips en een heuse albumvoorstelling. Dit bleek de geboorte te zijn van een nieuw project. Optredens met de liveband. DJ Grazzhoppa, Saimn-I, Sara Moonen, Tim Wulleman en Tradd aka The Furious Five namen met mij de stap richting het podium. Waar voorgenoemde muzikanten zich in de vorige jaren nog enkel lieten horen op de platen die ik uitbracht, klommen ze nu samen met mij de planken op.

Op dit moment in de tijd was ik druk bezig met rapworkshops, voorstellingen, trajecten en opnames/mixes te voorzien voor anderen. Ondertussen broedden er nog enkele ideetjes verder. Wat het resultaat zal zijn van die ideeën zullen we zien in de jaren die volgen. Wat er nog te gebeuren staat, dat kan ik niet vertellen. Behalve dan dat het voelt alsof ik nog maar pas begonnen ben. En ik heb er zin in!

Bio Lang

Sinds 1999 ben ik gebeten door de Hip-Hop bacterie. Niet veel later werd ik uitgedaagd door een ‘MC’ die mij wou “battlen”. De schrijfmicrobe had ik al zitten sinds kinds af, maar deze speelse, spontane actie zorgde ervoor dat ik een interesse ontwikkelde voor het specifieke schrijfproces in de Hip-Hop cultuur. Ik begon als een bezetene tekstenboekjes te vullen en nam stilaan mijn eigen nummers op. In 2003 stond ik voor het eerst op een groot podium tijdens de Paulusfeesten te Oostende (waar ik het voorprogramma mocht doen van t’Hof van Commerce.) Een geslaagde performance zorgde ervoor dat het nieuws Patrick van de 4AD in Diksmuide bereikte op het perfecte moment. Er was nood aan een lokaal voorprogramma voor de Propaganda Tour met Castro, Spacekees, Terilekst en Outspoken Members. Ik was op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Ondertussen was ik, samen met mijn partner in rhyme, Renegade, druk bezig met een eerste cd: Vakantietaak (2003). Het was het resultaat van een werkelijke vakantietaak. Gebuisd voor het examen van Muziek. De straf: maak iets muzikaal in de zomer. Wat er uitkwam waren 20 nummers. Het was tevens de eerste keer dat ik samen met Vorre, mijn andere partner in rhyme, een nummer had opgenomen die op een cd was terecht gekomen.

U raadt het al (of misschien niet): de geboorte van Phatmark. We spreken hier 2004. Vorre is van langemark en ikzelf ben van Diksmuide, daarvan komt de naam Phat-Mark. Enkele maanden later was de crew compleet: Vorre, Jaja, Beathead, Marieke, DB, Stoney & mezelf. Optredens en cd’s volgden: Strave Saus (2004), Tussendoor (2005), Samusement (2006), Eigen Saus (2006), Als het kriebelt moet je rappen (2007), Whatever it takes (2008) en ontelbare losse tracks die hun weg baanden naar de diehard fans. Die laatste cd (Whatever it takes) was het collectieve effort van Samoerai en Jaja. Het was tevens het ontstaan van Jayeness (J and S). Na 2008 waren er enkele jaren geen optredens meer. De leden van Phatmark hielden zich individueel bezig in de achtergrond.

Tegen 2011 kreeg Phatmark een nieuwe injectie door de cd Back 2 the Basics (2011) van Jayeness. Jayeness werd vervoegd door Dj Dizzy Dee en weldra kwamen de optredens terug. De Vooruit in Gent, de AB in Brussel. Een paar voorprogramma’s voor internationale acts bracht ons door heel Vlaanderen. Tegelijkertijd broeide er nog iets anders. Het collectief was ondertussen uitgegroeid tot een heuse bende vrienden. Robinoed, Connard, Que, Aminah & Shisha vervolledigden de rangen. De eerstgenoemde rapper vormde samen met mezelf de groep Grafgravers, waarin we al snel werden bijgetreden door Connard, Vorre, Que & Dizzy Dee. In 2012 dropte W’oedn’t Echt, een EP met 7 nummers die al snel heel wat stof deed opwaaien in de lokale scene. De Gragravers begonnen met optreden en creëerden algauw een stevige live-reputatie. Ondertussen kwamen er altijd maar nieuwe projecten bij. Connard kwam op de proppen met de Phatmark Cypher time waarbij het collectief naar crews uit verschillende provincies uitreikt om een cypher te droppen en hunzelf voor te stellen aan de scene. In samenwerking met Jansan werden er ‘A day of Hip-Hop & A night of Hip-Hop’ feestjes georganiseerd. De Bestn vant Westn Mc battle werd uit de grond gestampt en jaarlijks opnieuw geïnstalleerd, en we hielpen enkele malen om het Belgisch kampioenschap Beatbox te organiseren. Ook muzikaal werd er niet stil gezeten.

Na de Grafgraver release kwam er de Friends, Fools & Family (2013); een collector met muziek van verschillende artiesten onder Phatmark en collabs met vrienden en familie (en fools). Het collectief was ondertussen aangedikt met Brecht, Maartn, Jack Terrer & Illusive. Eind 2013 dropte ik na lange tijd een solo album: Muzikale Renaissance. Het resultaat van de Phatmark Cypher time werd gebundeld op de Visite (2014) tape. Dit album bevat tracks van de verschillende artiesten die hebben meegedaan aan de Cyphertime serie. Datzelfde jaar vervoegde Mc Equal onze rangen, hoofdorganisator van de Day/Night of Hip-Hop series. In 2015 dropte ik het album Breedbeeld online. Een album dat tot stand is gekomen tussen 2007 en 2011, en dat na meerdere verzoeken uiteindelijk toch werd uitgebracht. Datzelfde jaar bracht ik Versificoatië I – Me Werkplekke uit op cd en vinyl. Het project was een direct succes. Beiden gelimiteerd tot 100 stuks waren ze in een mum van tijd allemaal de deur uit. Op dat eigenste moment zijn de Gragravers bezig met iets groots. Ondertussen had de legendarische DJ Grazzhoppa zich vervoegd bij onze crew. Een dubbele vinyl met 20 tracks en een heuse kortfilm in eigen beheer; Voe de liefhebber (2016). Na een uitverkochte release show in de 4AD te Diksmuide volgen er nog een reeks explosieve optredens.

Sinds geruime tijd was ik bezig met een nieuwe cd. Na enkele grondige transformaties was het zover. 21 nummers; Up zoek no de verloorn tied (2017). De cd werd uitgebracht met een gelimiteerde print van de cover (20 stuks). Het album is een persoonlijke blik in het leven en de denkwereld van mezelf. In 2018 kwam er een opvolger op de eerste Versificoatië. Versificoatië  II- Vol-ledig werd succesvol tot completering gebracht door een geslaagde kickstarter campagne. Het op te halen bedrag werd gehaald en overschreven in een periode van 30 dagen. Eind 2018 kwamen er nog 2 projecten online: Oliver tonguetwist en Boeshido – Up de golf Vol. 1. Beide projecten werden met positieve commentaren overladen.

Ondertussen staat de tijd niet stil. In 2019 bracht ik het album Hagakure uit, een dubbel cd waarbij de oorspronkelijke nummers 1 voor 1 werden geremixed door Groene Viengers. Het album was uitverkocht in minder dan een week tijd. Later op het jaar kwam er nog een gratis download van het onuitgebrachte album Vragen zoender Antwoord, een collaboratie met Saimn-I en Lespa. Die periode trad ik ook voor het eerst op met de groep Martioanen. Saimn-I, Tovenoare en mezelf bundelden onze krachten tot een buitenaards Hip-Hoppend trio. Vanaf 2018 werden er meerdere podia onveilig gemaakt. Net toen we goed op dreef kwamen volgde covid-19 en werd de toegang tot de planken weggenomen.

Verbale veelvraat als ik ben, duiken er constant nieuwe ideeën en inspiratie op. We spreken 2020. Het laatste deel in de Versificoatië trilogie was al even klaar, maar moest nog tot volledigheid worden afgewerkt. Versificoatië III – Synesthesie completeerde de trilogie en sloot met grandeur de serie af. Terwijl iedereen al even in quarantaine zat dropte ik een instrumentale tape genaamd Lockdown; 37 beats die door iedereen vrij gebruikt mochten en mogen worden.

Datzelfde jaar nog bundelden DJ Grazzhoppa, Vincetrumentals en mezelf onze krachten tot een double LP; B-Kant. Het project werd wederom geprezen met lof en de fysieke exemplaren bleven niet lang beschikbaar. Ondertussen was ik trouwens al even aan het werken met Aminah aan haar debuutalbum. Ontelbare studiosessies mondden uiteindelijk uit in Changing moods. Maar dat was later.

In 2021 ging ik nog een vitesse hoger. Ik bracht elke woensdag van dat jaar een nieuw nummer uit. 52 stuks. Boeshido – Up de Golf Vol. II, Ruimte, Eeuwige Student en Rap en vloed werden losgelaten op het publiek. Eeuwige Student dateert van eind 2020. De rest lag al “klaar” sinds 2017 en 2018 maar had nu pas hun weg tot voltooiïng gezien.

Ondertussen deed ik ook meer en meer rapworkshops en trajecten. Doorheen de jaren had ik sporadisch hier en daar een workshop gegeven maar dit werden nu zomerkampjes, trajecten die werden gespreid over meerdere maanden en de individuele rapworkshops groeiden in hun aantal. Ik had plots een extra passie gevonden; het doorgeven van de kennis en ervaring die ik zelf had opgedaan doorheen de jaren.

Muzikaal bleven er nieuwe projecten ontstaan. De ze7en, een collaboratief effort tussen mezelf en Steez Nuts kwam uit begin 2022. Dat jaar poogde ik om voor het tweede jaar op rij elke woensdag een nieuw nummer te lanceren. Ik schrijf “poogde” want ergens in het najaar gooide ik de spreekwoordelijke handdoek in de ring. Waar ik in 2021 nog 4 albums had klaarliggen die hun weg zochten naar de buitenwereld had ik dit jaar geen enkel album liggen om te droppen. En elke week een nieuwe video online gooien werd plots een heuse opdracht. De ABCremonie was het resultaat van die opzet. 26 nummers. Telkens geïnspireerd door een letter van het alfabet. Op het einde van dat jaar kwam de eerste plaat uit van de Martioanen; Moeder Bleit. Nu dat de podia weer onveilig konden worden gemaakt betraden we meer en meer stages. Irie Vibes Roots Festival, Campo Solar, De Gentse Feesten. Ons ruimteschip landde op verschillende locaties.

In 2023 kwam C-Kant uit, het vervolg op B-Kant. Dat jaar werden er grootste voorbereidingen getroffen. In het najaar ging ik namelijk 3 EP’s van telkens 7 nummers uitbrengen én het album Regel van 3. Samen goed voor 39 tracks. Dit laatste project werd uitgevoerd aan de hand van vijf videoclips en een heuse albumvoorstelling. Dit bleek de geboorte te zijn van een nieuw project. Optredens met de liveband. DJ Grazzhoppa, Saimn-I, Sara Moonen, Tim Wulleman en Tradd aka The Furious Five namen met mij de stap richting het podium. Waar voorgenoemde muzikanten zich in de vorige jaren nog enkel lieten horen op de platen die ik uitbracht, klommen ze nu samen met mij de planken op.

Op dit moment in de tijd was ik druk bezig met rapworkshops, voorstellingen, trajecten en opnames/mixes te voorzien voor anderen. Ondertussen broedden er nog enkele ideetjes verder. Wat het resultaat zal zijn van die ideeën zullen we zien in de jaren die volgen. Wat er nog te gebeuren staat, dat kan ik niet vertellen. Behalve dan dat het voelt alsof ik nog maar pas begonnen ben. En ik heb er zin in!

We zien 1 – Ossan – Nog steeds

Wens je mij te contacteren voor een optreden, workshop(traject), voorstelling of studiosessie? Of heb je iets anders in gedachten? Aarzel dan niet om dit formulier in te vullen. Ik tracht om zo snel mogelijk met een concreet voorstel af te komen die voldoet aan de gewenste noden/doelstellingen.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

© Copyright 2023 Boeshido vzw IBAN: BE03 9734 3014 1884 – BE0785392073
 Helped with ♥ by Jiggy.